Κυριακή 27 Ιουλίου 2014





αλκαλική διατροφή

ph / αλκαλικά  /  όξινα

….από τον Σταύρο Δεδουκο

 
Tο σώμα μας αποτελείται κατά περίπου 70% από νερό.

Χημικά, σε 1 μόριο νερού (H2O) συνδέονται 2 άτομα υδρογόνου (H) με 1 ηλεκτρόνιο το καθένα και 1 άτομο οξυγόνου (O) με 8 ηλεκτρόνια.

Οι ουσίες που αυξάνουν τη συγκέντρωση ιόντων υδρογόνου (Η+) στο νερό λέγονται οξέα, ενώ οι ουσίες που την ελαττώνουν αυξάνοντας τα ιόντα υδροξυλίου (ΟΗ-) αλκαλικές.

Απλουστευμένα, τα ιόντα είναι ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια που έχουν χάσει κάποια από τα περιφερειακά τους ηλεκτρόνια, τα οποία αναζητούν και τελικά «κλέβουν» από άλλα βιολογικά μόρια.

 Όταν όμως αυτό συμβαίνει σε μεγάλη έκταση, αυξάνεται η οξύτητα του αίματος, των οργάνων και των κυτταρικών υγρών και συγχρόνως δημιουργούνται περισσότερες ελεύθερες ρίζες, με αποτέλεσμα το οξειδωτικό στρες.

Ο συνδυασμός υψηλής οξύτητας και οξειδωτικού στρες προκαλεί μεταβολικές δυσλειτουργίες, που, με τη σειρά τους, μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρη γήρανση, σοβαρά προβλήματα υγείας αλλά και σε υπερβολική αύξηση του σωματικού λίπους.

 
Η έννοια του pH

Η οξύτητα εκτιμάται με βάση την κλίμακα pH, η οποία αρχίζει από το 0 (όξινο) και τελειώνει στο 14 (αλκαλικό).

Ουδέτερο pH είναι περίπου το 7.

Για παράδειγμα, το νερό έχει συνήθως pH 7 κι αυτό σημαίνει ότι περιέχει ίσες συγκεντρώσεις ιόντων υδρογόνου και υδροξυλίου.

Τροφές, ουσίες ή διαλύματα με pH μικρότερο από 7 είναι όξινες, έχουν δηλαδή υψηλότερη συγκέντρωση ιόντων υδρογόνου, ενώ με pH υψηλότερο από 7 περιέχουν περισσότερα ιόντα υδροξυλίου και είναι αλκαλικές.

Επειδή όμως η κλίμακα pH είναι λογαριθμική, η αλλαγή μιας και μόνο μονάδας pH σημαίνει δεκαπλάσια αλλαγή στη συγκέντρωση ιόντων υδρογόνου!


Ρύθμιση pH

Το ανθρώπινο σώμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στις διακυμάνσεις του pH και γενικά λειτουργεί αποδοτικότερα (με ορισμένες εξαιρέσεις, όπως των πεπτικών υγρών και του δέρματος) όταν η σχέση οξύτητας / αλκαλικότητας των εσωτερικών ρευστών είναι ουδέτερη ή ελάχιστα περισσότερο αλκαλική.

Σε ένα τέτοιο εσωτερικό περιβάλλον τα κύτταρα διατηρούνται πιο υγιή, τα θρεπτικά συστατικά των τροφών αξιοποιούνται καλύτερα, αυξάνεται η ικανότητα παραγωγής ενέργειας από τα μιτοχόνδρια και ισχυροποιούνται οι δυνατότητες αυτοϊασης και αποτοξίνωσης του οργανισμού.

Σε γενικές γραμμές, η ρύθμιση της οξύτητας επιτυγχάνεται με την εξουδετέρωση των παραπανίσιων οξέων από ειδικά ένζυμα που παράγουν το συκώτι και το πάγκρεας.

Το αίμα επίσης μεταφέρει ορισμένα οξέα τα οποία αποβάλλονται με τα ούρα, τα κόπρανα, τον ιδρώτα ή και μέσω των πνευμόνων ως αέρια.

Όταν τρώμε πολλές όξινες τροφές χωρίς να έχουμε τα ανάλογα αλκαλικά αποθέματα, η ρύθμιση του pH δεν γίνεται σωστά, η ισορροπία του εσωτερικού περιβάλλοντος διαταράσσεται και δημιουργείται υπεροξύτητα.

Τα επιπλέον οξέα διαβρώνουν τους ιστούς και εμποδίζουν τον οργανισμό να επισκευάσει τις φθορές του.

Εάν η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, προκαλούνται δυσλειτουργίες, που με τον καιρό εξελίσσονται σε σοβαρές ασθένειες.


Γιατί αρρωσταίνουμε από την υπεροξύτητα;

Η υπεροξύτητα υποχρεώνει το σώμα να «κλέψει» ουσιώδη μεταλλικά και άλλα στοιχεία από τους μυς και το σκελετό, προκειμένου να εξουδετερώσει τα επιπλέον οξέα.

Συγχρόνως, ευνοεί την ανάπτυξη τοξινών και επιβλαβών βακτηριδίων που παρεμβάλλονται στη σωστή λειτουργία του ήπατος, του παγκρέατος, των επινεφριδίων και του θυρεοειδή.

 Επιπλέον, οι τοξίνες μειώνουν τη βιοδιαθεσιμότητα των αμινοξέων, των βιταμινών και των μεταλλικών στοιχείων, στερώντας από τον οργανισμό τη δυνατότητα να παράγει επαρκείς ποσότητες ενζύμων, ορμονών και αντισωμάτων.

Αυτό παρεμποδίζει την αναδημιουργία των μυϊκών κυττάρων και άλλων απαραίτητων βιολογικών δομών και συστατικών για την ενεργειακή παραγωγή, με αποτέλεσμα λιγότερες καύσεις, χαμηλή ενεργητικότητα, χρόνια κόπωση, γενική αδυναμία, αυξημένη συσσώρευση λίπους κυρίως γύρω από την κοιλιά και πολλά επιπλέον κιλά, που επιβαρύνουν τον οργανισμό και κάνουν το μεταβολισμό ακόμα πιο νωθρό!

 
Πώς δημιουργείται το περιττό λίπος

Όταν οι τροφές καίγονται μέσα στο σώμα, αφήνουν πάντα κάποια κατάλοιπα, όπως η στάχτη που αφήνει το καμένο ξύλο στο τζάκι.

Ανάλογα με το είδος των τροφών, τα κατάλοιπα μπορεί να είναι όξινα, ουδέτερα ή αλκαλικά.

*Όταν τα όξινα κατάλοιπα είναι λίγα και τα αλκαλικά αποθέματα πολλά, ο οργανισμός ρυθμίζει σχετικά εύκολα το εσωτερικό του pH και αποτοξινώνεται φυσιολογικά.

*Αντίθετα, εάν τα όξινα κατάλοιπα είναι υπερβολικά και τα ρυθμιστικά ένζυμα δεν επαρκούν, ένα ποσοστό τους δεν εξουδετερώνεται και παραμένει στο σώμα.

Επειδή όμως μπορεί να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος και μέσω αυτής στην καρδιά, στο πάγκρεας, στο ήπαρ και σε άλλα όργανα, το σώμα προσπαθεί να τα εγκλωβίζει μέσα στα λιποκύτταρα για να προστατεύσει τα ζωτικά του όργανα.

Η συσσώρευση μεγάλων ποσοτήτων όξινων καταλοίπων στο λιπώδη ιστό έχει αποτέλεσμα την αύξηση του μεγέθους των λιποκυττάρων, έτσι ώστε να δημιουργηθεί περισσότερος διαθέσιμος χώρος για την ασφαλή αποθήκευσή τους.

Σε ένα υπερόξινο περιβάλλον ο οργανισμός μας αναγκάζεται να φτιάξει ένα τείχος προστασίας από λίπος ενάντια στα οξέα και τις τοξίνες που απειλούν να τον βλάψουν.

Κι όσο η υπεροξύτητα δεν διορθώνεται, το λίπος όχι μόνο αντιστέκεται σθεναρά σε οποιαδήποτε προσπάθεια μείωσής του μέσω δίαιτας ή γυμναστικής, αλλά αυξάνεται περισσότερο.

Σημειώστε ότι:

*Το pH δεν προσδιορίζεται από τη γλυκιά ή ξινή γεύση των τροφών.

Η ζάχαρη, π.χ., δημιουργεί όξινα κατάλοιπα, ενώ το λεμόνι αλκαλικά.

*Τρόφιμα με χημικά πρόσθετα ή υπολείμματα φαρμάκων έχουν υψηλότερη οξύτητα.

*Τα βιολογικά τρόφιμα είναι πιο αλκαλικά από τα αντίστοιχα συμβατικά λόγω της απουσίας χημικών υπολειμμάτων.

*Τροφές που έχουν υποστεί μικρότερη επεξεργασία είναι κατά κανόνα πιο αλκαλικές.

*Τα ώριμα εποχιακά φρούτα και λαχανικά είναι πιο αλκαλικά από τα άγουρα.

*Η ίδια τροφή παράγει περισσότερα οξέα όταν τηγανίζεται ή ψήνεται σε υψηλές θερμοκρασίες και λιγότερα όταν παρασκευάζεται στον ατμό ή βράζεται.

*Η προσθήκη ζάχαρης μετατρέπει τους χυμούς από αλκαλικούς σε όξινους.

*Γαλακτοκομικά από πρόβειο, κατσικίσιο ή γίδινο γάλα είναι πιο αλκαλικά σε σύγκριση με όσα φτιάχνονται από αγελαδινό.

*Το μούσκεμα των ξηρών καρπών και των ξερών φρούτων σε νερό αυξάνει το pH τους.

 
Ένα διαιτολόγιο με αναλογικά περισσότερες αλκαλικές και ουδέτερες τροφές δημιουργεί το κατάλληλο εσωτερικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ο οργανισμός μπορεί να παραγάγει ενέργεια επιταχύνοντας το μεταβολισμό και να απαλλαγεί από τον ασφυκτικό κλοιό των περιττών κιλών, καίγοντας λίπος...

 
Μηχανισμός απώλειας λίπους

Ακολουθώντας ένα διαιτολόγιο με περισσότερες αλκαλικές τροφές:

*Βοηθάμε τον οργανισμό να διατηρήσει το επιθυμητό pH και ενισχύουμε την αποτοξινωτική ικανότητά του.

Από τη στιγμή που η οξύτητα περιορίζεται και οι επιβλαβείς ουσίες αποβάλλονται, το αποθηκευμένο περιττό λίπος δεν εξυπηρετεί πλέον κάποια λειτουργική ανάγκη και αρχίζει να χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας.

*Συγχρόνως, ξεμπλοκάρεται ο μεταβολισμός, το σώμα αποκαθιστά τη θερμιδική του ισορροπία και η επιθυμία για φαγητό ελαττώνεται, αφού η δραστηριοποίηση των αποθεμάτων λίπους παρέχει στον οργανισμό μεγάλα ποσά αξιοποιήσιμης ζωτικής ενέργειας.

*Έτσι, η σημαντική αύξηση των καύσεων που λαμβάνει χώρα στο λιπώδη ιστό επιφέρει γρήγορα και εντυπωσιακά αποτελέσματα στην ελάττωση των περιττών κιλών.


ΑΛΚΑΛΙΚΕΣ, ΟΥΔΕΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΟΞΙΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ

Εξαιρετικά όξινες

pH 5,0-5,5

Μέτρια όξινες

pH 6,0-6,5

 

Ουδέτερες

pH περίπου 7,0

Μέτρια αλκαλικές
pH 7,5-8,0

Εξαιρετικά αλκαλικές
pH 8,5-9,0

Αλεύρι ραφιναρισμένο
Αλλαντικά
Αμνοερίφια
Ανθρακούχα αναψυκτικά
Βοδινό και μοσχάρι
Γαλοπούλα
Γλυκά με άσπρο αλεύρι και ζάχαρη
Γλυκαντικά τεχνητά
Εντόσθια
Επιδόρπια με ζάχαρη ή γλυκαντικά
Ζάχαρη και προϊόντα αυτής
Ζελέδες
Καπνιστά και παστά τρόφιμα
Καραμέλες, μπισκότα
Καφές και ροφήματα που περιέχουν καφεϊνη
Κινέζικα ζυμαρικά
Κοτόπουλο
Κουνέλι
Κυνήγι
Κρέμες διάφορες
Μαρμελάδες
Ξίδι
Οινοπνευματώδη ποτά
Παγωτά
Ρύζι αποφλοιωμένο
Σάλτσες τυποποιημένες
Σιμιγδάλι
Σοκολάτα
Στρείδια
Συκώτι
Τρόφιμα με χημικά πρόσθετα
Τυριά ανακατεργασμένα
Χοιρινό
Ψωμί, αρτοσκευάσματα
 
Γιαούρτι βιομηχανοποιημένο και επιδόρπια γιαουρτιού                Γάλα (κυρίως το κατσικίσιο)
Γλυκά με σπόρους και μέλι (π.χ. παστέλι)
Δημητριακά πρωινού επεξεργασμένα
Κέτσαπ
Κρασί χωρίς χημικά
Κρέμα γάλακτος
Μαγιονέζα σπιτική
Μαλάκια
Μπανάνες πράσινες
Μύδια
Πατάτες χωρίς φλούδα
Πίκλες
Πλιγούρι
Ρύζι μερικώς αποφλοιωμένο
Στάρι
Τυριά κίτρινα
Φαγόπυρο
Φιστίκια αράπικα
Ψάρια
Ψωμί ολικής αλέσεως
 
Αβγά
Αγγούρι
Αγκινάρες
Αμύγδαλα
Βατόμουρα
Βούτυρο
Γιαούρτι παραδοσιακό (κυρίως το πρόβειο)
Δαμάσκηνα
Δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως
Ελαιόλαδο και μη υδρογονωμένα φυτικά έλαια
Ελιές
Ζυμαρικά (μόνο τα ολικής αλέσεως)
Ηλιόσποροι
Καρύδα
Καρύδια
Κάσιους
Κάστανα
Κεράσια
Κεχρί
Κινόα
Κολοκυθόσποροι
Κράκερ και γκοφρέτες δημητριακών χωρίς ζάχαρη
Κρεμμύδια φρέσκα και ξερά
Λαχανάκια βριξελών
Λιναρόσποροι
Μακαντέμια
Μανιτάρια
Μαργαρίνες (μη υδρογονωμένες)
Μελάσα
Μέλι
Μελιτζάνα
Μούσλι
Μουστάρδα
Μπάμιες
Νιφάδες
Βρώμης
Ντομάτα
Ξινόγαλο
Παντζάρια
Παξιμάδια (κριθαρένια, σίκαλης και επτάζυμα)
Ποπ-κορν σπιτικό
Πράσο
Ρεβίθια
Ρεπάνι
Ροφήματα και πάστες από ξηρούς καρπούς
Ρύζι αναποφλοίωτο
Σάλτσες σπιτικές
Σόγια και προϊόντα σόγιας
Σουσάμι
Ταχίνι
Τυριά από πρόβειο ή γίδινο γάλα
Φάβα
Φακές
Φασόλια
Φιστίκια (εκτός από αράπικο)
Φύτρα
Ψωμί σίκαλης ολικής αλέσεως
 
Αβοκάντο
Αρακάς
Βερίκοκα φρέσκα και ξερά
Γκρέιπφρουτ
Γλυκοπατάτες
Γογγύλια
Καλαμπόκι
Καρότα
Κολοκύθα
Κολοκυθάκια
Κουκιά
Κουνουπίδι
Λάχανο
Μανταρίνια
Μαρούλι
Μήλα
Μηλόξιδο
Μούρα
Μπανάνες
Μπαχαρικά
Μπρόκολο
Παντζάρια
Πατάτα με τη φλούδα
Πιπεριές
Πιπερόριζα φρέσκια
Πορτοκάλια
Ροδάκινα
Σέλινο
Σκόρδο
Σπανάκι και συναφή χόρτα
Σταφίδες μαύρες
Σύκα φρέσκα
Φασολάκια
Φράουλες
Χουρμάδες φρέσκοι
 
Ακτινίδια
Ανανάς φρέσκος
Αντίδια
Αφεψήματα βοτάνων
Αχλάδια
Καρπούζι
Λεμόνι
Μαϊντανός
Μάνγκο
Νεροκάρδαμο
Παπάγια
Πεπόνι
Σπαράγγια
Σταφίδες ξανθές
Σταφύλια
Σύκα ξερά Φρούτα του πάθους
Φύκια
Χουρμάδες ξεροί
Χυμοί λαχανικών
Χυμοί φρούτων χωρίς ζάχαρη
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Ζωντανή διατροφή της Ann Wigmore

 

Η Δρ Ανν Γουίγκμορ ίδρυσε το 1963 το Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Υγείας στη Βοστώνη των ΗΠΑ και έχει γράψει 15 βιβλία για Σωματική και Ψυχική Υγεία. Το έργο της έχει αναγνωριστεί διεθνώς και της έχουν απονεμηθεί διάφορες τιμητικές διακρίσεις. 
 

Παρακάτω είναι αποσπάσματα από το βιβλίο

«Γίνε γιατρός του εαυτού σου»

 της Δρ. Ανν Γουίγκμορ

 


Γιατί ζωντανές τροφές;

Οι αμαγείρευτες τροφές είναι απαραίτητες για την υγεία, γιατί περιέχουν ένζυμα, μερικά από τα σπουδαιότερα εργαλεία της φύσης.

Τα ένζυμα είναι η σπίθα που χρειάζεται για να ενεργοποιηθούν τα καύσιμα της ζωής.

Τα ένζυμα επιτρέπουν στα πεπτικά όργανα να χωνεύουν σωστά τις τροφές, ώστε να μπορεί ο οργανισμός να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά τους και ιδιαίτερα τις πρωτεΐνες, που βοηθούν την ανάπτυξη των κυττάρων.


Ο Δρ Ερπ Τόμας διαπίστωσε ότι η έλλειψη ενζύμων στο πεπτικό σύστημα επιτρέπει στις
τοξίνες να συσσωρευτούν στο παχύ έντερο, πράγμα που, μακροπρόθεσμα, προκαλεί όγκους, έλκη και καρκίνο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται κόπωση, επειδή το σώμα τους δεν διαθέτει τα απαραίτητα ένζυμα.

Σ΄αυτή την περίπτωση η τροφή που τρώνε δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σωστά αλλά μετατρέπεται σε τοξίνες, δηλητήρια που προκαλούν ασθένειες.

Όπως φαίνεται, τα ένζυμα είναι το κλειδί της μακροζωίας. Αυτά εξουδετερώνουν τους βασικούς παράγοντες που προκαλούν τα γηρατειά και επιτρέπουν στο σώμα να διατηρεί τις νεανικές του ιδιότητες.


Τα πειράματα που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια ήταν πολύ διαφωτιστικά πάνω σε αυτό το θέμα.

Μπορώ να αναφέρω την περίπτωση ενός άντρα που πλησίαζε τα ενενήντα και που ήταν στα πρόθυρα του τάφου.

Όταν του άλλαξα τη δίαιτα ώστε να περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε ένζυμα, όχι μόνο εξαφανίστηκαν τα προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούσαν, αλλά άρχισε να φαίνεται νεότερος και μπορούσε να δουλεύει περισσότερες ώρες χωρίς να κουράζεται.


Γιατί όχι κρέας;

Αντίθετα, σήμερα πολλοί γονείς μαθαίνουν τα παιδιά τους να αποφεύγουν τις ευθύνες τους και τους προσφέρουν τα πάντα, για να μην περάσουν τις δοκιμασίες που πέρασαν οι ίδιοι-δοκιμασίες που βοήθησαν να διαπλαστεί ο δικός τους χαρακτήρας.

Οι γονείς καπνίζουν, αλλά συμβουλεύουν τα παιδιά τους να μην καπνίζουν.

Καβγαδίζουν συχνά στο τραπέζι, πράγμα που καταστρέφει τα πεπτικά όργανα των παιδιών.

Οι γονείς δεν φέρονται σαν άνθρωποι που σέβονται τον εαυτό τους, ώστε να αποτελούν υπόδειγμα συμπεριφοράς για τα παιδιά τους, αλλά εμφανίζονται σαν άβουλα όντα που ενεργούν χωρίς να σκέφτονται και συμβουλεύουν τα παιδιά τους «Κάνε ό,τι λέω και όχι ό,τι κάνω».

Όταν πια τα σύγχρονα πολιτισμένα παιδιά φτάνουν στην ηλικία των 12 ετών, είναι συγχυσμένα και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δοκιμασίες της ζωής.


Οι γονείς πρέπει να
διαπλάθουν τα παιδιά τους προς τη σωστή κατεύθυνση πριν ακόμη γίνουν έξι ετών.

Αν δεν το κάνουν αυτό θα έχουν πολλά προβλήματα και στενοχώριες αργότερα.

Οι συνετοί γονείς όχι μόνο πειθαρχούν τα παιδιά τους, αλλά και τα τρέφουν επίσης με ζωντανές υγιεινές τροφές, που χαρίζουν σωματική και διανοητική υγεία.

Η κατανάλωση κρέατος είναι το κύριο αίτιο των καταχρήσεων, της φτώχειας, της εγκληματικότητας και της ακολασίας που μαστίζουν όλο τον κόσμο.

Καμιά μεταρρύθμιση από αυτές που συζητούν οι σύγχρονοι πολιτικοί ηγέτες δεν θα μπορούσε να παράγει τόσα διαρκή και ευεργετικά αποτελέσματα για την ανθρωπότητα όσο μια επιστροφή στις ζωντανές, αμαγείρευτες τροφές - τις τροφές που προοριζόταν να τρώει ο άνθρωπος από την αρχή, από την δημιουργία του.

Αποφεύγοντας αυτή την κακή και ολέθρια συνήθεια, με τις τόσο τρομερές συνέπειες, καταπολεμούμε τον αλκοολισμό, τη σκληρότητα, τη φτώχεια και την αμαρτία, και ανοίγουμε την καρδιά μας στις θρησκευτικές επιρροές.

Γιατί η σαρκικότητα και ο εγωισμός του ανθρώπου είναι οι βασικές ρίζες του κακού, κι αυτές οι ρίζες υποθάλπονται και ενισχύονται σε πολύ σημαντικό βαθμό από την κατανάλωση σάρκας.

Για να διορθώσουμε αυτό το κακό πρέπει να εξαλείψουμε το αίτιο.


Το κρέας δεν προοριζόταν ποτέ να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη διατροφή.

Η σαρκοφαγία είναι βάρβαρη συνήθεια.

Οι πρώτοι άνθρωποι, όπως και οι σύγχρονοι ανθρωποειδείς πίθηκοι και γορίλες, δεν έχουν ούτε μυτερά δόντια ούτε νύχια για να σκοτώνουν άλλα ζώα, αλλά ούτε την απαραίτητη ταχύτητα για να τα πιάνουν.

Τα ανθρώπινα δόντια δεν είναι κατάλληλα για να ξεσχίζουν σάρκες.

Ο άνθρωπος ήταν ένα καρποφάγο ζώο, κάτι που υποστηρίζει ο Τσαρλς Ντάρβιν και ο Τζούλιαν Χάξλεϋ.


Ο καθηγητής σερ Ρίτσαρντ Όουεν λέει, «Οι πίθηκοι και οι μαϊμούδες, στους οποίους μοιάζει περισσότερο ο άνθρωπος από πλευρά οδοντοφυΐας, τρέφονται κυρίως με φρούτα, δημητριακά, ξηρούς καρπούς και άλλες θρεπτικές φυτικές τροφές.

Η μεγάλη ομοιότητα ανάμεσα στην οδοντοφυΐα αυτών των ζώων και του ανθρώπου δείχνει ότι ο άνθρωπος, από την αρχή ήταν βιολογικά προσαρμοσμένος για να τρώει τους καρπούς των δέντρων».

Ο δρ Τζόσια Όλντφιλντ γράφει, «Σήμερα έχει αποδειχτεί πλέον επιστημονικά ότι ο άνθρωπος δεν ανήκει στα σαρκοφάγα ζώα, αλλά σε εκείνα που τρέφονται με καρπούς, βλαστάρια και σπόρους».


Σε μια μελέτη που έγινε στο Εργαστήριο φυσιολογίας του Χάρβαρντ, ο Μουρ απέδειξε ότι ένα διαιτολόγιο που περιέχει κρέας προκαλεί μία επιτάχυνση της λειτουργίας της καρδιάς που προκαλεί πραγματικά έκπληξη με το μέγεθος και τη διάρκειά της.

Ο Μουρ διαπίστωσε ότι «μετά από ένα γεύμα με κρέας, ο καρδιακός ρυθμός επιταχύνεται συστηματικά κατά 25 με 50% σε σχέση με το επίπεδο που χαρακτηρίζει τη νηστεία.

Η επιτάχυνση αυτή διάρκεσε στα υποκείμενα του πειράματος 15 με 20 ώρες, που ισοδυναμούν με πολλές χιλιάδες παλμούς της καρδιάς πάνω από το κανονικό.

Για να παρουσιαστεί μία τέτοια επιτάχυνση των σωματικών λειτουργιών είναι απαραίτητη η παρουσία κάποιων εσωτερικών δηλητηρίων.

Η απόδειξη της παρουσίας αυτών των δηλητηρίων είναι η επιτάχυνση των σωματικών λειτουργιών.


Η υγεία του ανθρώπου σήμερα

Καρκίνος

Παρά τα εκατομμύρια – τόσο σε δολάρια όσο και σε ζωές – που έχουν θυσιαστεί στον πόλεμο κατά του καρκίνου, το ιατρικό κατεστημένο δεν έχει καταφέρει ακόμη να πετύχει μια αποφασιστική νίκη που θα δικαιολογούσε όλες τις απώλειες του παρελθόντος.

Ο Δρ Λάινους Πάουλινκ (PhD) που έχει κερδίσει δύο φορές το βραβείο Νόμπελ, συνόψισε πρόσφατα την κατάσταση, λέγοντας τα εξής:


«Πρέπει να μάθουν όλοι ότι ο πόλεμος κατά του καρκίνου είναι στο μεγαλύτερο μέρος του μία απάτη και ότι το Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο και η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία δεν έχουν εκπληρώσει το καθήκον τους προς τον αμερικανικό λαό, που τους συντηρεί με τις εισφορές του».


Θυμηθείτε τι είπε ο
Ιπποκράτης εδώ και χιλιάδες χρόνια:

«Η τροφή σου ας είναι το φάρμακό σου».

Είναι φανερό ότι το σώμα έχει την ικανότητα να βρίσκει την υγεία του και να θεραπεύει τον εαυτό του.

Καμιά ασθένεια δε μπορεί να υπάρξει όταν το αίμα είναι καθαρό και τα κύτταρα τρέφονται σωστά.

Τα χορταρικά και τα βλαστάρια βοηθούν το αίμα να μένει καθαρό και προσφέρουν τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες στα κύτταρα.

Όταν τα κύτταρα έχουν τη σωστή θρέψη, το κυκλοφορικό σύστημα μπορεί να απομακρύνει τα απόβλητα και τις τοξίνες, βελτιώνοντας έτσι την υγεία του σώματος.


Ο γιατρός Τσαρλς Ρ. Σο, του Αντικαρκινικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Τέξας, ανακάλυψε πρόσφατα ότι τα βλαστάρια βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από τον καρκίνο.

Σε ένα πείραμα, οι ερευνητές της ομάδας του Δρα Σο έφεραν ορισμένα βακτηρίδια σε επαφή με μία καρκινογόνο ουσία, μέσα σε περιβάλλον που περιείχε εκχύλισμα (χυμό) από βλαστάρια σιταριού.

Η ανάπτυξη καρκίνου παρεμποδίστηκε μέχρι και στο 99% των περιπτώσεων από την παρουσία του εκχυλίσματος των βλασταριών.

Την ίδια ικανότητα παρουσίασαν και τα βλαστάρια από φάβα και φακές.

 

Τι πρέπει να κάνουμε

Ο Δρ Ερπ Τόμας, με τη βοήθεια ενός απλού πειράματος, με έπεισε για κάτι που γνώριζε από τη μακρόχρονη πείρα του:

ότι τα μαγειρεμένα φαγητά επιτρέπουν την ανάπτυξη όγκων στον οργανισμό.

Αντίθετα, όταν τα φαγητά αυτά αντικατασταθούν από ζωντανές τροφές, οι όγκοι αρχίζουν αμέσως να μικραίνουν, επειδή ακριβώς δεν υπάρχουν οι τοξικές ουσίες που τις τρέφουν.

Η πιο συναρπαστική εμπειρία της ζωής μου ήταν, όταν σε ένα πείραμα είδα καρκινοπαθή κύτταρα που αφαιρέθηκαν από ένα ανθρώπινο σώμα, να αναπτύσσονται ασταμάτητα όταν τοποθετήθηκαν πάνω σε μαγειρεμένη τροφή, αλλά να μη μπορούν να επιζήσουν όταν το ίδιο αυτό είδος τροφής ήταν αμαγείρευτο.

 Αυτή η εμπειρία μου δίδαξε κάτι που δε θα μπορέσουν ποτέ να σβήσουν από το μυαλό μου τα βιβλία και οι δάσκαλοι.

Για το ανθρώπινο σώμα, το αμαγείρευτο, χορτοφαγικό διαιτολόγιο είναι η μοναδική σωστή διατροφή.

Οι μαγειρεμένες τροφές είναι νεκρές και εντελώς ακατάλληλες για τη θρέψη, τόσο των ζώων, όσο και των ανθρώπων.


Ο ρόλος που παίζει η διατροφή στον καρκίνο, επιβεβαιώθηκε από ορισμένες νέες επιστημονικές παρατηρήσεις που αναγνωρίζουν το γεγονός ότι το αίμα συχνά δεν διαθέτει οργανικά μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες και ένζυμα, δηλαδή εκείνες ακριβώς τις ουσίες που χαρίζουν υγεία και δημιουργούν γερά και ανθεκτικά κύτταρα.

Οι μαγειρεμένες τροφές γεμίζουν το αίμα με απόβλητα και ξένες ουσίες.

Ο οργανισμός τότε, σαν ένα μέτρο προστασίας, αρχίζει να φτιάχνει με γρήγορο ρυθμό τα καρκινοπαθή κύτταρα, από τις ουσίες που έχουν μολύνει το αίμα, με σκοπό να μειώσει αυτές τις τοξίνες.

Από την άλλη μεριά, όταν ο οργανισμός υποβάλλεται σε θεραπεία, τα καρκινοπαθή κύτταρα διοχετεύονται σταδιακά στο κυκλοφορικό σύστημα και αποβάλλονται από τα όργανα της απέκκρισης.

Το αντικαρκινικό διαιτολόγιο περιλαμβάνει χλωροφύλλη από σιταρόχορτο, χυμούς από χορταρικά και βλαστάρια, φρούτα, λαχανικά, σπόρους και τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση.

Όλα αυτά τρώγονται αμαγείρευτα.


Ο φόβος του καρκίνου, οφείλεται σε κουτσομπολιά αλλά και στις υποβολές που δέχεται το άτομο απ’ αυτά που διαβάζει στις εφημερίδες, αυτά που του λένε οι γιατροί και αυτά που συζητάει με τους γύρω του.

Αυτές οι ιδέες επηρεάζουν τη συνειδητότητα και συχνά επιφέρουν εκείνο ακριβώς που προσπαθεί να αποφύγει το άτομο.

Με τον ίδιο τρόπο, οι συνεχείς θετικές σκέψεις καλής υγείας και η γνώση ότι, ακολουθώντας την κοινή λογική, μπορεί κανείς να εξαλείψει τον καρκίνο, ανακουφίζουν τον ασθενή με έναν τρόπο που μπορεί να φανεί θαυματουργός.

 

Καρδιοπάθειες
Κατά τη γνώμη του Δρα Χουάιτ, το πιο σοβαρό πρόβλημα που απειλεί τον κόσμο δεν είναι ο
υποσιτισμός, αλλά το γεγονός ότι το μέσο άτομο καταναλώνει υπερβολικές ποσότητες τροφής, οι οποίες περιέχουν πάρα πολλές θερμίδες.

Μετά από πολλές προσεκτικές μελέτες, οι ειδικοί της διατροφής έχουν διαπιστώσει ότι ένα από τα κύρια αίτια των καρδιακών παθήσεων είναι η υπερβολική πρόσληψη χοληστερίνης, η οποία εισάγεται στον οργανισμό με τα ζωικά λίπη.

Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται απόλυτα από την εμπειρία των χορτοφάγων.

Πειράματα έχουν αποκαλύψει ότι τα λίπη που περιέχει το κρέας εναποτίθενται στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών παρεμποδίζοντας την ελεύθερη ροή του αίματος.

Αυτό καταπονεί την καρδιά, πράγμα που συχνά έχει μοιραία αποτελέσματα.


Το γεγονός ότι ο σύγχρονος άνθρωπος πεθαίνει σε πολλές περιπτώσεις από καρδιακά προβλήματα, δε σημαίνει αναγκαστικά ότι το βασικό αίτιο του θανάτου είναι η καρδιά.

Το γεγονός αυτό δείχνει ότι το άτομο ήταν πάντα άρρωστο, ότι το πρόβλημά του ήταν η απόφραξη των αρτηριών και ότι τα απόβλητα που υπήρχαν στο κυκλοφορικό σύστημα εμπόδιζαν την ελεύθερη ροή του αίματος.

Η σωματική άσκηση βοηθά να αποτραπεί η συσσώρευση τέτοιων αποβλήτων.

Οι άνθρωποι που είναι πιο φτωχοί και δεν έχουν να φάνε τόσο πολύ, δεν παρουσιάζουν τέτοιες παθήσεις του κυκλοφορικού.

Υπερβολικές ποσότητες τροφής στο στομάχι, κουράζουν και καταπονούν τα όργανα του πεπτικού συστήματος.


Προβλήματα του εντέρου

Η πείρα που έχω αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια που βοηθώ άρρωστους ανθρώπους να ξαναβρούν την υγεία τους με έχει πείσει ότι όλες οι ασθένειες δημιουργούνται στο παχύ έντερο.

Το παχύ έντερο είναι ο «σκουπιδότοπος» για όλες τις άχρηστες ουσίες, που αποβάλλονται από τα πεπτικά όργανα.

Ένα μεγάλο μέρος από τις τροφές που καταναλώνει ο σύγχρονος άνθρωπος δεν χωνεύονται σωστά, γιατί η θερμότητα από το μαγείρεμα και άλλοι παράγοντες, καταστρέφουν τα απαραίτητα ένζυμα που υπάρχουν στην τροφή.

Αν αυτές οι άχρηστες ουσίες δεν αποβληθούν από τον οργανισμό μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, αρχίζουν να σαπίζουν και σχηματίζονται διάφορα αέρια.

Τότε, ολόκληρο το παχύ έντερο προσφέρεται για την ανάπτυξη βλαβερών βακτηριδίων.


Τα
μικρόβια αυτά εγκαθιστώνται στα πιο αδύνατα σημεία του σώματος και στα μέρη αυτά αρχίζουν να αναπτύσσονται διάφορες ασθένειες με διάφορα ονόματα.

Οι τοξίνες και τα δηλητήρια που σχηματίζονται στο παχύ έντερο, σιγά σιγά περνούν στο αίμα και μολύνουν αυτό το ζωτικό υγρό του οργανισμού.

Η μόλυνση αυτή, πολλές φορές καταπονεί το συκώτι και εξασθενεί τα νεφρά.

Οι περισσότεροι καρκινοπαθείς παρουσιάζουν δυσλειτουργίες του ήπατος σαν αποτέλεσμα της αρρώστιας τους.


Μέχρι τώρα έχουν σπαταληθεί τεράστια ποσά στις αντικαρκινικές έρευνες, χωρίς όμως να δοθεί προσοχή στη διερεύνηση αυτού του γόνιμου εδάφους στο οποίο αρχίζει ο καρκίνος: το παχύ έντερο.

Ο λόγος που ο καρκίνος αναπτύσσεται εκεί, είναι ότι τα πολύτιμα ένζυμα που περιέχουν οι φυσικές τροφές, καταστρέφονται με το μαγείρεμα.

Επίσης, πολλά μείγματα και συνδυασμοί τροφών δεν επιτρέπουν στο πεπτικό σύστημα να λειτουργήσει φυσιολογικά.

Πολύ συχνά, το ίδιο το φαγητό δημιουργεί προβλήματα στην πέψη.

Όταν κάποιος τρώει χωρίς ακόμη να έχει ολοκληρωθεί η χώνεψη του φαγητού που είχε φάει νωρίτερα, τότε σίγουρα θα δημιουργηθούν επιπλοκές.

Το πολύ φαγητό καταπονεί ακόμη περισσότερο το πεπτικό σύστημα, προκαλώντας έτσι δυσκοιλιότητα.


η χώνεψη

Δυστυχώς, πολύ λίγοι άνθρωποι συνειδητοποιούν πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η σωστή χώνεψη.

Δεν είναι όμως δύσκολο να καταλάβουμε πώς λειτουργούν αυτές οι βασικές διεργασίες του οργανισμού.

Για να μπορεί να διεξαχθεί σωστά η πέψη, πρέπει το φαγητό να έχει μασηθεί καλά και να έχει αναμειχθεί με σάλιο πριν το καταπιούμε.

Η αρχή της πεπτικής διεργασίας βρίσκεται στο στόμα.

Έτσι, όταν η τροφή φτάνει στο στομάχι, υποβάλλεται πιο εύκολα σε επεξεργασία από το υδροχλωρικό οξύ και τα παγκρεατικά υγρά.

 Η χολή βοηθά ακόμη περισσότερο την πέψη της τροφής.

Η τροφή που δεν έχει μασηθεί καλά, αρχίζει να παθαίνει ζυμώσεις στο παχύ έντερο, με αποτέλεσμα το σχηματισμό αερίων.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις αμυλούχες και τις λιπαρές τροφές.

Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι όλες οι φάσεις της πεπτικής διεργασίας πρέπει να λειτουργούν σωστά.

Αυτό γίνεται ακόμη πιο σημαντικό όταν το συκώτι έχει πρόβλημα, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να διαχωρίσει και να αποβάλει τις άχρηστες ουσίες.

Η δυσλειτουργία του συκωτιού επιτρέπει στις τοξίνες να περάσουν στο αίμα, πράγμα που προκαλεί αρρώστιες και επισπεύδει τα γηρατειά.


Το παχύ έντερο είναι ο χώρος αποθήκευσης των αποβλήτων που απομένουν από τις τροφές όταν αφαιρεθούν οι θρεπτικές ουσίες.

Αυτά τα θρεπτικά συστατικά περνούν στο αίμα, από όπου μεταφέρονται και τρέφουν τα κύτταρα, διατηρώντας τον οργανισμό υγιή, δραστήριο και νέο.

Τα απόβλητα πρέπει να αποβάλλονται από το παχύ έντερο τόσες φορές τη μέρα, όσες είναι και οι φορές που τρώμε.

Αν δε γίνεται αυτό, τα απόβλητα σαπίζουν μέσα στο έντερο, με αποτέλεσμα να παράγονται παράσιτα.

Επομένως, το αποφραγμένο έντερο είναι χώρος αναπαραγωγής ασθενειών.

Όλες οι παθήσεις και οι ασθένειες ξεκινούν από το παχύ έντερο και σε αυτό πρέπει να δίνουμε πρώτα την προσοχή μας, όταν εμφανίζεται οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας.


Είναι πολλά τα αίτια που προκαλούν τον καρκίνο.

Το κυριότερο πρόβλημα, όμως, είναι κάποια ανεπάρκεια του διαιτολογίου.

Επίσης, το σώμα μπορεί να μην είναι σε θέση να απομακρύνει τα απόβλητα από το αίμα, εξαιτίας κάποιας εξασθένησης των πεπτικών οργάνων.

Γενικά, σε αυτές τις περιπτώσεις, παραβλέπονται τα νεφρά και το συκώτι, δύο σπουδαία όργανα αποβολής των αχρήστων από το σώμα.

Αυτός είναι ο λόγος που δε μπορούν να επιτελέσουν σωστά τη λειτουργία τους.

Αλλά το σημαντικότερο απ’ όλα είναι η κατάσταση του παχέος εντέρου.

Εκεί αναπτύσσεται ο καρκίνος όταν το έντερο δυσλειτουργεί και υποφέρει από δυσκοιλιότητα.


Τα απόβλητα που συσσωρεύονται στο έντερο, σχηματίζουν αέρια και τα αέρια αυτά μεταφέρονται σε όλο το σώμα από το
λεμφικό σύστημα.

Αφού κάθε οργανισμός έχει πάντα κάποια αδυναμία, τα αέρια θα βρουν ένα σημείο για να συγκεντρωθούν και να δημιουργήσουν κάποιο πρόβλημα.

Αλλά υπάρχει μια πολύ αποτελεσματική και οικονομική λύση στο πρόβλημα του καρκίνου – πρέπει απλώς να καθαρίσουμε το αίμα και να δώσουμε την ευκαιρία στο κυκλοφορικό σύστημα να επιδιορθώσει τα κύτταρα του σώματος.

Όπως είπα και προηγουμένως, η χλωροφύλλη είναι ο μοναδικός τρόπος για να λύσουμε το πρόβλημα του παχέος εντέρου.

 

Η Δρ. Άνν Γουίγκμορ κάλυψε κάθε τι που εξασφαλίζει την ισορροπία του ανθρώπινου οργανισμού. Γι’ αυτό και επέμεινε στην αυστηρή τήρηση του προγράμματός της. Οποιαδήποτε παρέμβαση ή αλλαγή δεν βοηθάει το αποτέλεσμα.


Εξ’ άλλου τα αυθεντικά Ινστιτούτα της Δρ. Άνν Γουίγκμορ είναι μόνο 4 ανά τον κόσμο. Δύο στην Αμερική, ένα στην Αυστραλία και ένα στην Ελλάδα, στα Ιωάννινα.

 

Υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του Νικολαυ Μούμα και του Κωσταντίνου Μούμα, ειδικών στις ζωντανές τροφές (μαθητών και συνεργατών της Δρ. Ανν Γουίγκμορ στο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο της Βοστώνης στην αμερική)

 

Πέραμα, Ιωάννινα,    τηλ: 26510-81822, κιν: 6945989823

 

http://www.annwigmore.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=13&Itemid=27

http://www.piperoriza.com/index.php/diaitotherapeia/enallaktiki-diatrofi/alkaliki