Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014





Παιδί και διαπαιδαγώγηση

 

 Ο ερχομός μιας νέας ζωής φορτώνει τους γονείς , με νέα καθήκοντα και υπευθυνότητες .

 

Σίγουρα αυτό που επιθυμούν για το παιδί τους , είναι ότι το καλύτερο σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής .

 

Η αγάπη που νιώθουν για την νέα ζωή , της οποίας είναι πλέον υπεύθυνοι , θα τους κάνει  να υπερβούν τα όρια του εαυτού τους πολλές φορές για να μπορέσουν να του προσφέρουν τα καλύτερα και να το προστατέψουν .

 

Τα αγαθά όμως των προσφορών που θα δεχτεί (υλικά , πνευματικά , ψυχικά) δεν σημαίνει πως θα το κάνουν και καλύτερο σαν άνθρωπο , που θα πρέπει να είναι ο αντικειμενικός  σκοπός κάθε γονιού .

 

Γιατί όλα όσα θα συμβαίνουν γύρω του , παρά τα όσα θα του λένε ή θα θέλουν να  του επιβάλουν να δεχτεί για το καλό του , θα περνούν πάντα από τα προσωπικά του φίλτρα , όπως γίνεται και στον καθένα μας  και θα  οικοδομούν με αυτόν τον τρόπο τόσο τον χαρακτήρα του όσο και την προσωπικότητα του .

 

Ο καλύτερος τρόπος επομένως για να προστατέψει κάποιος το παιδί του είναι να το διδάξει και να το εφοδιάσει με τα φίλτρα που θα το κάνουν να αξιολογεί σωστά τα πράγματα και να παίρνει τις καταλληλότερες και καλύτερες αποφάσεις στην ζωή του . 

 

Κατά πόσο όμως γνωρίζουμε τα σωστά κι εμείς οι ίδιοι , για να μπορέσουμε να τα διδάξουμε στην συνέχεια ;   

 

Κατά την προσωπική μου άποψη υπάρχουν τρεις θεμελιώδεις κι αθάνατες αρχές , που όλοι θα έπρεπε να γνωρίζουμε και να πορευόμαστε με αυτές για να μπορούμε έμπρακτα και με σιγουριά να διδάξουμε και στα παιδιά μας .

 

 Όποιος τις αποδεκτή και τις υιοθετήσει , θα κάνει την ζωή την δική του και των γύρω του καλύτερη και θα μπορέσει να έχει μια ευτυχισμένη κι επιτυχημένη ζωή .

 

Η πρώτη αρχή και το καλύτερο φίλτρο  που μπορεί κάποιος  να  προσφέρει στο παιδί του - και να είστε σίγουροι για τα αποτελέσματα του - είναι να του μεταδώσετε τον << φόβο του Θεού >> ο οποίος μπορεί και θα είναι το προσωπικό του χαλινάρι και οδηγός σε ότι θέλει να κάνει , να έχει  και να βρει στην ζωή του .

 

Και πριν βιαστεί κάποιος να παρεξηγήσει την ουσία της φράσης που αναφέρω , να διευκρινίσω πως αναφέροντας την και προτρέποντας να την έχει  οδηγό σε ότι κάνει στην ζωή  , δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση το να φοβάται τον Θεό , γιατί ο Θεός που πιστεύουμε σαν ορθόδοξοι χριστιανοί τουλάχιστον ,  δεν είναι ούτε τρομοκράτης , ούτε τιμωρός αλλά είναι ο Θεός της αγάπης , της κατανόησης , της μεταμέλειας , της συγχώρησης κι όλων των καλών που αναζητούμε σαν άνθρωποι .

 

Λέγοντας όμως την φράση  <<φόβο του Θεού>> εννοώ να του εμφύσηση ο γονιός να ακολουθεί στην ζωή του , το πνεύμα της αγάπης του Θεού .

 

Να  θέλει να είναι πάντα κοντά σε Εκείνον που είναι η Πηγή των πάντων , σε Αυτόν που μόνιμα και χωρίς ανταλλάγματα , τον αγαπά , τον φροντίζει και τον προστατεύει πάντα από κάθε κακό .

 

Να ξέρει πως η απομάκρυνση του από Αυτόν – με σκέψεις , πράξεις , λόγια -  μόνο στεναχώριες και βάσανα θα φέρουν στην ζωή του .

 

Να ξέρει πως ο απλός κανόνας που θα πρέπει να ακολουθεί για να βρίσκεται πάντα πραγματικά κοντά σε Αυτόν , είναι να αγαπά και να πράττει για τον συνάνθρωπο του όπως αγαπά και θα έπραττε για τον εαυτό του .

 

Είναι η αρχή και το φίλτρο που θα τον βοηθήσει και θα τον αποτρέψει από την μια μεριά να πάρει αποφάσεις στην ζωή του που θα τον απομακρύνουν από τον δρόμο του Θεού και με την απομάκρυνση του να ταλαιπωρηθεί κι αυτός κι οι γύρω του  που θα τον αγαπούν και ταυτόχρονα από την άλλη , να ενισχύει καθημερινά την πιστή του και μέσω αυτής να πετύχει αυτά που θέλει στην ζωή του .

 

Η δεύτερη αρχή είναι να του μάθει ο γονιός  σε όλες του τις σχέσεις με τους συνανθρώπους του , να βάζει ανάμεσα τους τον Χριστό κι όχι τον πονηρό .

 

Το να μάθει να βάζει στις σχέσεις του τον Χριστό θα τον γλυτώσει από ταλαιπωρίες και περιττά βάσανα και δεν θα κάνει εχθρούς στην ζωή του .

 

Να γνωρίζει πως η πραγματική δύναμη δεν βρίσκεται ούτε αποκτιέται με την βία ή την πονηριά αλλά με την αγάπη και το καλό .

 

Ο Χριστός είναι Αγάπη κι η Αγάπη φέρνει την ομόνοια , τον σεβασμό , την δικαιοσύνη κι όλα όσα θέλουμε να έχουμε στις σχέσεις μας και οι πραγματικές σχέσεις δημιουργούν τις επιτυχίες .

 

Τρίτη αρχή είναι να  μάθει το παιδί να κρατάει το μέτρο στην ζωή του και στις σχέσεις του .

 

Το μέτρο όμως συνδέεται άρρηκτα με την αλήθεια , οπότε θα πρέπει ταυτόχρονα να είναι θερμός οπαδός της αλήθειας .

 

Να ξέρει πως με το να δέχεται να διαταράσσεται η ισορροπία των πραγμάτων είτε προς όφελος του είτε σε βάρος του , το βέβαιο είναι ότι θα έχει κάποια στιγμή να αντιμετωπίσει τα δυσάρεστα αποτελέσματα της διαταραχής αυτής .

 

Η αλήθεια που μας τρομάζει ή δεν θέλουμε να παραδεχτούμε , είναι η αιτία να χαλούν οι  ισορροπίες και συμβάλει στο να δημιουργούνται τα προβλήματα .

 

Να μάθει πως η αλήθεια πρέπει πάντα να λέγεται στην ώρα της , άσχετα από τις συνέπειες που θα βιώσουμε εκείνη την στιγμή .

 

Κι η ώρα της αλήθειας είναι η πρώτη στιγμή που δημιουργείται ένα γεγονός ή μια σχέση .

 

Είναι προτιμότερη η μικρή συνέπεια που θα έχουμε την πρώτη ώρα με την παραδοχή της  – άσχετα αν στα μάτια μας εκείνη την ώρα φαντάζει τρομακτική -  γιατί με το να την αποδεχτούμε εξουδετερώνουμε όλα τα μελλοντικά προβλήματα που θα προκύψουν από την απόκρυψη της κι η οποία θα κάνει τις συνέπειες που θέλαμε να αποφύγουμε ακόμη ποιο δυσβάστακτες  .   

  

Από την πρώτη στιγμή της ζωής του ο άνθρωπος χτίζει διαρκώς και δεν σταματά  ποτέ πριν την στιγμή που θα παραδώσει την ψυχή του .

 

Επομένως τα οικοδομήματα του πρέπει να στηρίζονται σε στέρεες βάσεις και το πρώτο είναι η αλήθεια .

 

Ουδέν κρυπτόν υπό του ηλίου έλεγαν οι πρόγονοι μας κι  η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί κι όταν αποκαλυφτεί , πάντα επαναφέρει τις ισορροπίες που χάθηκαν .

 

Ελπίζω κι εύχομαι ο κάθε γονιός να δώσει στο παιδί του αυτά που πραγματικά θα το βοηθήσουν στην ζωή του , γιατί το κάθε παιδί δεν είναι μόνο σημαντικό για την οικογένεια του , αλλά διαμορφώνει με την ύπαρξη του ταυτόχρονα την ποιότητα της κοινωνίας που ζούμε αλλά και της ανθρωπότητας .

 

Το πόσο θα τα κρατήσει το κάθε παιδί αυτά που θα του διδάξουμε θα το αποφασίσει έτσι κι αλλιώς το ίδιο κι η μόνη παρέμβαση που μπορούμε να κάνουμε είναι να του παρέχουμε την σωστή γνώση ώστε να γνωρίζει την ύπαρξη της .

 

Ο κάλος σπόρος της σωστής γνώσης που θα σπείρει ο γονιός , αργά ή γρήγορα σε κάποια φάση στην ζωή του παιδιού θα πιάσει τόπο και θα ξεπηδήσει γιατί πρέπει να ξέρουμε πως το καλό , το σωστό κι η αλήθεια , ποτέ δεν μπορούν να μείνουν στο σκοτάδι .



http://rektides.blogspot.gr/






 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου