Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014





Η ΑΙΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ


 
 

Η ομοψυχία  όταν την αποκτούμε σαν λαός είναι ένα από τα καλύτερα μας γνωρίσματα .

 

Για να την αποκτήσουμε όμως χρειαζόμαστε μια αφορμή κι ένα έρεισμα .

 

Βρέθηκαν με το να ζητήσουμε πίσω τα γλυπτά του Παρθενώνα  κι η ομοψυχία επιτεύχθηκε .

 

Πόσο όμως στην προκειμένη περίπτωση αυτή η ομοψυχία βοηθά τα πραγματικά μας συμφέροντα σαν χώρα και σαν έθνος ;

 

Αυτοί που υποκίνησαν το θέμα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα , πόσο καθαρά και σωστά σκέπτονταν και πόσο καθαρά και σωστά σκέπτονται αυτοί που συνεχίζουν να  στηρίζουν μια τέτοια θέση ;

 

Το ποιο σίγουρο είναι πως στους καιρούς που ζούμε , οι παραπάνω ερωτήσεις μπορεί να προκαλέσουν τους ευαίσθητους «υπερέλληνες»  για να αρχίσουν ένα κυνήγι μαγισσών προκειμένου  να στιγματίσουν τους ¨¨ αιρετικούς και ανθέλληνες ¨¨  που τολμούν να εκφράζουν τέτοιες απόψεις .

 

Θα ήθελα όμως να αναρωτηθεί ο κάθε υποστηρικτής της επιστροφής των γλυπτών , τι ουσιαστικά έχουμε να κερδίσουμε από την επιστροφή τους  αλλά κι αν έχουν συλλογιστεί έστω , τι πραγματικά χάνουμε αν επιστραφούν .

 

Κατά την γνώμη μου το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να συρρικνώσουμε στα μικρά μας γεωγραφικά πλαίσια το ένδοξο παρελθόν μας κι ιστορία μας .

 

Το θέλαμε δεν το θέλαμε , αυτήν την στιγμή είναι δημιουργημένη μια κατάσταση η οποία κατά την άποψη μου είναι απόλυτα συμφέρουσα για τα συμφέροντα μας σαν κράτους κι έθνους .

 

Με το να  προβάλει το δικό μας ένδοξο παρελθόν μια άλλη ξένη χώρα και μάλιστα ισχυρή , χωρίς να θέλει να οικειοποιηθεί την ιστορικότητα και προέλευση  όσων έχει στα χέρια της , μόνο προς όφελος μας μετρά .

 

Τι καλύτερη προβολή για μας αλλά και περηφάνια μπορούμε να αισθανόμαστε , με το να μας διαφημίζουν και να μας προβάλουν σαν χώρα και πολιτισμό άλλοι από μόνοι τους , χωρίς την δική μας προσπάθεια , σε καθημερινή και συνεχή βάση κι αυτό γιατί αναγνωρίζουν το μεγαλείο μας ;       

 

Αντί  να καθίσουμε και να προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε σαν χώρα ακόμη περισσότερο το πλεονέκτημα αυτό που έχουμε στα χέρια μας , ζητάμε οι ίδιοι να το χάσουμε και να  συρρικνωθούμε .

 

Αν έπρεπε να θέλουμε κάτι , αυτό θα ήταν να επιδιώξουμε και να ζητήσουμε κι άλλα πράγματα σε σχέση με αυτά αλλά όχι την επιστροφή τους .

 

Θα μπορούσαμε π.χ. να ζητήσουμε σαν απόγονοι της ένδοξης αυτής κληρονομιάς κι ένεκα φόρου τιμής , οι Έλληνες υπήκοοι να μπορούν να μπαίνουν δωρεάν στα μουσεία που προβάλουν τους πρόγονους τους .

 

Θα μπορούσαμε να ζητήσουμε να έχουμε ποσοστό επί των κερδών που προέρχονται από τα εκθέματα τα δικά μας και να χρηματοδοτούμε άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες μας .

 

Θα μπορούσαμε να ζητήσουμε να έχουμε εποπτεία κι άποψη στην συντήρηση των εκθεμάτων κ.α.

 

Γιατί λοιπόν αντί να  ανοίγουμε λίγο το πλάνο των πραγμάτων , εμείς το κλείνουμε ;

 

Οι στόχοι μας πρέπει πάντα να είναι αναπτυξιακοί και με αυτόν τον τρόπο πορευτήκαν κι οι πρόγονοι μας .

 

Το αποδεικνύει η εξάπλωσης τους σε μεγάλο γεωγραφικό χώρο που σήμερα βρίσκονται πολλά διαφορετικά ξένα κράτη .

 

Στοιχεία του πολιτισμού μας βρίσκονται διάσπαρτα  από την εξάπλωση των προγόνων μας με διαφορετικούς τρόπους .

 

Αντί να βάζουμε λάθος στόχους , θα έπρεπε να εφαρμόζουμε προγράμματα συνεργασίας με άλλες χώρες για την ανάδειξη των ευρημάτων  που βρίσκονται στο τόπο τους ή στα χέρια τους όπως στην προκειμένη περίπτωση .

 

Φανταστείτε έναν ταξιδιώτη που σε όποια διαφορετική χώρα και να πηγαίνει , να βλέπει και να ακούει συνεχώς για την Ελλάδα .

 

Το κακό δεν βρίσκεται στο να θέλουν να έχουν κι άλλοι κάτι στα χέρια τους από τον δικό μας ένδοξο πολιτισμό και να το προβάλουν με σεβασμό στην ιστορία .

 

Κακό είναι ότι δεν υπερασπιζόμαστε την παραποίηση , την διαστρέβλωση , την πλαστογραφία , την οικειοποίηση , του πολιτισμού και της ιστορίας μας .

 

Κι ενώ σε αυτά τα υπαρκτά θέματα , ούτε αντιδρούμε , ούτε κάνουμε τίποτε για να τα αποτρέψουμε , ασχολούμαστε και θέλουμε να καταστρέψουμε κάτι που μόνο προς όφελος μας λειτουργεί .

 

Ας συλλογιστεί ο καθένας μας , το ποιο μπορεί να είναι το πραγματικό όφελος και συμφέρον από την επιστροφή των γλυπτών όπως και το τι σημαίνει αξιοποίηση κι όσοι συμφωνούν με την ¨¨αιρετική¨¨ άποψη , ας βάλουν στο περιθώριο τους στενόμυαλους της ιστορίας ώστε να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε τα εύκολα θύματα του κάθε μικρόμυαλου και καιροσκόπου .

 
 
 
 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου